ZALECENIA DLA PACJENTA

Z nami możesz czuć się bezpiecznie

Wróć do góry

Po implantacji

  • Nie jeść i nie pić przez 2 godz po zabiegu
  • W dniu zabiegu nie wolno spożywać gorących pokarmów i płynów
  • W dniu zabiegu stosować zimne okłady
  • Należy przyjmować leki zalecone przez implantologa
  • Należy dbać o higienę jamy ustnej
  • Przez pierwszy tydzień w okolicy implantu stosować specjalną miękką szczoteczkę pozabiegową. Używać zalecone płukanki zgodnie ze wskazówkami
  • Nie palić tytoniu (24 godz)
  • Unikać wysiłku fizycznego przez 7 dni
  • Nie korzystać z sauny, solarium, unikać silnego nasłonecznienia
  • W razie wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem
<<< Wstecz Dalej >>>

Po usunięciu zęba

  • Należy trzymać tampon zagryziony przez 30 min
  • Przez dwie godziny po zabiegu nie wolno jeść i pić
  • Przez 24 godz po zabiegu nie wolno palić papierosów, spożywać alkoholu
  • Należy unikać silnego nasłonecznienia, solarium, sauny i wysiłku fizycznego
  • Szczotkować normalnie jednak w okolicy rany bardzo delikatnie
  • Nie należy intensywnie płukać jamy ustnej, ani spożywać gorących pokarmów
  • W razie konieczności można zażyć leki przeciwbólowe

Pamiętaj:

Szary nalot pojawiający się na skrzepie jest naturalnym procesem gojenia.
W przypadku bólu możesz zastosować zimne okłady np. z lodu zawiniętego ściereczką. Zachowaj szczególną ostrożność, podczas gdy znieczulenie jest wciąż aktywne.
W przypadku dużego lęku i niskiego progu bólu, na życzenie pacjenta przeprowadzamy pełne znieczulenie pod opieką anestezjologa.

<<< Wstecz Dalej >>>
Wróć do góry
Wróć do góry

Po oddaniu protez

Początkowe trudności w użytkowaniu protez mijają w miarę adaptacji do nowych warunków w jamie ustnej. Jeśli użytkowanie protezy sprawia silny ból przez cały czas, nie należy jej nosić, ale 2 godziny przed wizytą korekcyjną założyć protezę / protezy i przyjść w nich do gabinetu.

W celu przyspieszenia procesu adaptacji można:

  • ssać cukierek, by przezwyciężyć trudności w połykaniu
  • dużo mówić, czytać powoli na głos w celu poprawy wymowy (zwykle następuje ona po kilku godzinach do kilku dni)
  • w przypadku protez całkowitych w większym stopniu należy korzystać z noża i widelca, kroić mniejsze kęsy,
  • odgryzać kęsy zębami bocznymi , a nie przednimi jak ma to miejsce w przypadku uzębienia naturalnego.
  • Nie wolno samodzielnie korygować protez lub zębów w protezach.
  • Nie wolno samodzielnie sklejać protez ani doginać klamer.
  • Nie należy nosić  starych protez z nowymi.
  • Nie wolno przechowywać protez w szklance z wodą.
  • OSOBNĄ szczoteczką myć zęby przy użyciu dowolnej pasty do zębów. W przypadku braku zębów miękką szczoteczką oczyszczać powierzchnię języka oraz delikatnie masować dziąsła.
  • 2-3 x dziennie należy wyjąć protezę i umyć ją.  W tym celu można zastosować specjalną szczotkę do protez.
  • Należy wymieniać protezy co 4-5 lat gdyż po pewnym czasie nie są w pełni funkcjonalne.

Pamiętaj: Przy pierwszej protezie  produkcja śliny jest nasilona i jest normalnym zjawiskiem, ustępuje po około 2 tygodniach.

Odkładająca się na protezach tzw. płytka nazębna (podobnie jak na zębach) w kontakcie z dziąsłem może doprowadzić do powstania stanu zapalnego, objawiającego się zaczerwienieniem i dolegliwościami bólowymi. Dlatego  dbanie o higienę jamy ustnej to podstawowe działanie profilaktyczne. Nie stosowanie się do zaleceń może doprowadzić do ciężkich, nieodwracalnych zmian w jamie ustnej oraz obniżeniu funkcji protezy, a w konsekwencji do negatywnych wyników planu leczenia.

Wszelkie niepokojące objawy lub wątpliwości zawsze wymagają konsultacji lekarskiej!

<<< Wstecz Dalej >>>

Po wybielaniu

  • Nie jeść i nie pić przez 2 godziny po zabiegu, z wyjątkiem wody
  • Nie płukać jamy ustnej kolorowymi płukankami
  • Nie palić tytoniu
  • Uważać na kosmetyki kolorowe jak np. pomadki do ust
  • Unikać kwaśnych potraw i soków owocowych
  • Należy przestrzegać tzw. białej diety, która wyklucza produkty zawierające:
    • – karoteny (marchewka, papryka, pomidory, żółtko)
    • – antocyjany (jagody wiśnie porzeczki winogrona, czerwone wino, itd.)
    • – kurkuminę (musztarda, sosy)
    • – betaninę (buraczki)
    • – warzywa zielone (szpinak, szczaw, itp.)
    • – kolorowe przyprawy (kurkuma, papryka, cynamon, szafran…)
    • – unikać wszelkich produktów powodujących przebarwienia: kawa, herbata…
<<< Wstecz Dalej >>>
Wróć do góry
    517 677 388